BALIK TUTMA ve AVLANMA

Avlanmak, Rusya’nın geleneklerindendir. Avcılık, Rusya’da özellikle XIX. yy.da popüler olmuştur fakat o zamanlarda avlanmak sadece aristokratlara mahsustu. Tazılar, av köpekleri ve atlarla çıkılan avlar öncesinde bir tiyatro eserinin sahne hazırlığı kadar ciddi hazırlıklar yapılırdı.
Avcılık günümüzde çok tercih edilmemekle birlikte yine de turizmin bir parçası olarak varlığını sürdürmektedir. Rusya’da pek çok turizm firması balık avcılığı ve avlanma organizasyonu yapma konusunda uzmanlaşmıştır. Turizm firmasının her şeyi en ince ayrıntısına kadar ayarlayacağından emin olabilirsiniz. Avlağa götürmekten tutun da kalacağınız yerin ayarlanmasına, avlanmanıza ve avladığınız hayvanın içinin doldurulmasına kadar her şey önceden planlanır. Avlanmak istediğiniz bölge ve fiyatlar konusunda birçok seçim hakkınız vardır.
Rusya’nın merkezi bölgesi yani orta kısmında bulunan Zapovednaya Meşera, pek çok gölün, nehrin ve ormanın bulunduğu bir diyardır. Buradaki av merkezleri ve avlanma hatlarını, eskiden sadece seçkin insanlar kullanabilirdi fakat nümüzde isteyen herkese açıktır. Diğer bir avlanma bölgesi, Valday sırtları, Seliger Gölü ve Yukarı Volga göllerinin (Sterj, Peno, Volgo) oluşturduğu çağlayandır. Bütün bu yerlere Moskova’dan arabayla birkaç saat içinde gidilebilir. Burası, balıklarla dolu göllerin ve pek çok hayvan türüyle dolu ormanların bulunduğu bir diyardır. Burada yaban domuzu ve mus avına, tazılarla tavşan avına, flamalarla kurt avına çıkabilirsiniz. Ayrıca yaban horozu, çalı horozu yakalayabilirsiniz, hatta bir ayıyı inine tıkabilirsiniz.
Karelya’da “Robinson” turu, ıssız bir evde tatil yamak isteyenler için idealdir. Bu evlerde Rus fırını, gaz lambası, temiz nevresimler, mutfak eşyaları, banyo; dışarıda da her an emrinizde olan bir kayık vardır. Göl ve bakir doğa kapınızın hemen ardındadır.
Kolsk yarımadası, her şeyden önce balık avı turlarıyla ünlüdür. Burada somon balığı avlayabilirsiniz. Buraya o kadar çok gezi düzenlenir ki rezervasyonunuzu neredeyse 1 yıl önceden yaptırmanız gerekir. Somon balığı avları, Haziran ayının başından Temmuz ayının ortalarına kadar devam eder, ayrıca bir de Eylül ayında yapılır. Son zamanlarda Mayıs ayı başlarında donmuş sularda balık avlayabileceğiniz ilginç turlar da düzenlenmektedir. Deniz ve tatlı su balıkları için yaz sezonu daha uygundur. Kolsk yarımadasında ayrıca ayı, mus, yaban horozu ve kutup kekliği avlamaya gelebilirsiniz. Mayıs Haziran arası Barents Denizi, Beyaz Deniz ve Karadeniz’in kıyılarında kaz avı sezonu başlar. Bu sezonda tüfekle avlanmak serbesttir.
Sipining tutkunları gizli emellerini gerçekleştirmek için Kuzey Ural’a gelirler. Burada yerli halkın bir balıktan ziyade vahşi bir hayvan olarak gördükleri alabalık avına çıkabilirsiniz. Udmurt’ta Eskimo köpekleriyle vaşak avına çıkmak çok popülerdir.
Rusya’nın güneyinde ülke genelindeki en büyük bir balık avı merkezlerinden biri sayılan Volga deltası bulunur. “Her oltaya bir balık gelen” bu yerde 56 tür balık yaşar.
İster hemen yersiniz, ister tuzlayıp kışa saklarsınız. Astrakan Yöresi’nde Rusya’daki en büyük yayın balıkları, sazanlar ve hatta 300 kiloluk büyük mersin balıkları avlanır. Turistlerin karşılanıp burada çok ilginç yerlerde kalırlar: yüzen otellerden tutun da turizm merkezlerine, kıyıda kurulmuş kulübelere kadar seçenek vardır. Balık avı için küçük botlar tavsiye edilir.
Eylül ve Kasım ayları arasında Volga deltasına, 78 türünün de burada bulunduğu su kuşu (ördek, kaz, su tavuğu vb.) avına gelinir. Kışın sadece kurt avına müsaade edilir fakat bu zevk oldukça pahallıya patlar, çünkü avlağa helikopterle gitmek gerekmektedir.
Doğu Sibirya’da güzelliği ve hayvan türleri bakımından zenginliğiyle görenleri hayrete düşüren meşhur Baykal Gölü bulunur. Gölde alabalık, sig, ünlü Baykal omulu vb. balıklar yaşar. Geleneksel avlanma teknikleri olan oltayla avlanma ve ‘spining’in dışında Baykal’da “kayıkla avlanma vb.” çok ilginç yöntemler uygulanır. Dünyadaki en büyük tatlı su gölünün bu kadar temiz olmasını takdir etmek gerekir. Baykal’daki buz kalınlığı bir metrenin üstündedir fakat su o kadar berraktır ki neredeyse gölün dibini bile görebilirsiniz.
Uzak Doğu’da bulunan Kamçatka’da 12’den fazla türünün yaşadığı sombalığı avına çıkılabilir. Burada pek çok tür balığın yaşadığı 14 binden fazla nehir ve dere vardır. Kamçatka’nın en büyük somon balığı olan Çavışan’ın boyu 1,5 m., ağırlığı ise 40 kg.dan fazladır.
Rusya’daki en iri mus ve ayılar Kamçatka’da da bulunur. Burası, zafer hatırası tutkunları için ideal bir yerdir. Devasa büyüklükteki musların sadece boynuzları 40 kg. gelmekte, boynuzlar arasındaki uzunluk ise 2 metreyi bulmaktadır.
Rusya’nın derinliklerinde balıkçı ve avcı turistler muhteşem bir hizmetle karşılaşırlar: özel bir takım av aletleriyle avcı köpeklerin ve rehberlerin eşliğinde çıkılacak olan avlar. Turu düzenleyen firmayı temsilen gelen kişinin görevlerinden biri de avcıların ve ele geçirdikleri avların fotoğraflarını çekmek, avlanan hayvanların içlerinin doldurulması için yardım etmek ve bunları avcının memleketine göndermektir.
İşte gerçek bir Rus avı. Avınız bol ve güzel olsun... İyi avlar!