RUSYA’NIN UZAKDOĞUSU

Uzakdoğu, Avrupalılar için “dünyanın öbür ucu” demektir. Gerçekten de Moskova ile Vladivostok arasında 9 bin km.lik bir mesafe vardır, Orta Avrupa’yla saat farkı da 10 saattir fakat yöre sakinleri ve komşu Asya, Büyük Okyanus ülkeleri vatandaşları için Uzakdoğu hiç de o kadar uzakta değildir. Direkt uçak seferleri yörenin başlıca şehirleri olan Vladivostok ve Habarovsk’u Japonya, güney ve Kuzey Kore, Tayland ve ABD’ye bağlamaktadır. Japonya ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne gemi turları da vardır. Demiryolu ağları yörenin her tarafına yayılmıştır. Trans Sibirya (Sibirya ötesi) demiryolu hattı, sınıra ve deniz kıyısına doğru kollara ayrılmaktadır.
Uzakdoğu’da kışlar soğuk geçer, hava kurudur ve şaşılacak derecede neşlidir; bu yüzden sağlık açısından son derece yararlıdır. Havanın kuru olmasından dolayı en şiddetli soğuklar bile hafif atlatılır. Temmuz ayının ikici yarısı, Ağustos ve Eylül ayları, buraya seyahat etmek için en ideal zamanlardır. Uzakdoğu bölgesi Karadeniz kıyılarındaki Soçi ile aynı enlemde bulunmaktadır, bu yüzden de neş buraya çok bakar. Yılın 180–200 nü güneşli geçer.
Uzakdoğu’daki her şey, Avrupalılar için hayret vericidir. Yalnızca doğa bile akıllara durgunluk verir. Ne de olsa dünyanın bu köşesinde doğuyla batı birleşir: Dünyanın en büyük kıtası olan Avrasya’yla en büyük okyanus olan Büyük Okyanus. Kumlu plajları olan deniz, muhteşem sualtı manzaraları, gemi seyahatleri için uygun alanlar, doğanın verdiği şekli bozmadan duran tayga ormanları, dağlık bölgelerdeki nehirler ve çağlayanlar, mağaralar, dik yamaçlardaki büyük ağaçlar, şifalı maden suları, vb. kısacası her şey burada toplanmıştır.
Bu yerlerdeki dağlar bile alışılmışın dışındadır: kubbe şeklindeki tepeleriyle ve inişli yamaçlarıyla güneybatıdan kuzeydoğuya doğru birbirine paralel olarak uzanan alçak sıradağlar. Burada sivri bir tepe ya da sırt, uçurum ya da dik kanyonlar yoktur. Deniz kıyısının güneyinde kalan dağlarda ünlü Ussuriysk tayga ormanı gibi geniş yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar vardır.
Uzakdoğu’da sadece bitkiler değil hayvanlar da bu büyüleyici diyara ilgi çekici bir hava katarak birbirine karışmış bir halde mevcudiyetlerini sürdürürler. Kurtlar, vaşaklar ve boz ayılar, kaplanlar, leoparlar, benekli geyikler, kaplumbağalar, büyük parlak kelebeklerle yan yana yaşarlar; bataklık ve su hayvanları, tırnaklı ve kürklü hayvanlar varlıklarını sürdürürler. İşte bu yüzden avcılık sporu, Uzakdoğu’nun en popüler tatil türlerinden biri haline gelmiştir.
Rus ormanlarında yaşayan vahşi ve yırtıcı hayvanların en büyüğüdür ayıdır. Nuh zamanından beri Rusya’yı sembolize eder. Ayılara cü ve mahareti dolayısıyla saygı duyulur, Rus halk mallarının en başta gelen kahramanlarından biri olmuştur. Uzakdoğu’da ayıların en sevdiği yiyecek, buradaki nehirlerde bol olan somon balığıdır.
Deniz kıyısına yakın topraklar üstünde bulunan Sitohe Alinski Yasak Ormanı’nda ölçüsü ve emniyet derecesi bakımından dünyada bir başka eşi olmayan meteortaşı kraterleri bulunmaktadır. Yasak ormanda yaklaşık 40 kaplan türü ve 150 goral türü, 100–120 benekli geyik türü mevcuttur. Yöredeki yasak ormanın doğal zenginliği, bakir Ussuriysk Taygası’dır.
Deniz kıyısında bulunan yörenin başkenti, Uzakdoğu’nun en renkli ve ilginç şehirlerinden biridir. Asya-Büyük Okyanus bölgesi ülkelerine en yakın olan “Avrupa şehridir”. Vladivostok’un tarihi ve mimarisi kendine has özellikler içerir. Birbirine benzeyen tek bir bina yoktur: gotik, Alman baroku, modern üslup ve Rus üslubu burada yan yanadır.
Click here to edit.

Yazıyı açamıyorsanız, lütfen buradan Word Viewer eklentisini bilgisayarınıza indirin ve yükleyin.